Alt du skal vide om slibning af skøjter

Lær mere om skøjteslibning og hvordan du vælger den rigtige slibning, alt efter niveau.

Korrekt slebne skøjter er afgørende for hele skøjte- og hockeyoplevelsen, da klingerne, også kendt som stålet, giver det greb du har brug for på isen. Hvis dine skøjter har klinger, der er sløve, hakkede eller ujævne kanter; så kan skøjteløb være utroligt svært og frustrerende.

Alle spillere ved, at de har brug for at få slebet deres skøjter, men det betyder ikke, at vi forstår hvad det handler om. Hvor ofte skal vi have dem slebet? Hvor skarpe skal de være (hvad betyder de forskellige slibetal?). Uanset om du er nybegynder, der lige er startet, eller professionel,  så kan denne artikel forhåbentlig lære dig noget nyt.


Hvor skarpt skal mine skøjter slibes?

Hvis du nogensinde har kigget nærmere på klingerne i bunden af ​​dine skøjter, vil du hurtigt bemærke, at de ikke er formet direkte som en kniv eller et blad, men mere som to skarpe kanter med en midte som er udhulet. Denne hule kan være dybere eller fladere alt efter din præference, og logisk nok kaldes dette for dine skøjters hulning (du er måske blevet stillet spørgsmålet "hvilken hulning vil have på dine skøjter?). Disse fordybninger måles typisk i tal (eller i brøkdele i USA), fra 9 til 35.

 

Når dine skøjter slibes, så føres de over en roterende sten med en afrundet overflade. Denne overflade kan modificeres til at have en meget buet overflade, der ligner et segment af en lille cirkel, eller den kan være fladere, der ligner en del af en større cirkel. Ændring af formen på hjulets overflade vil ændre størrelsen på den hulning, den giver dine skøjter. En større radius vil betyde en fladere slibeskive og derfor en skøjte med mindre hulnin. Det normale område for dette er fra 18 mm til 25mm selvom der lejlighedsvis ses højere eller lavere fordybninger. Typisk vil hockeyforretninger slibe dine skøjter på 18 eller 20 som standard, hvis der ikke gives nogle specifikke instruktioner.
På billederne nedenfor kan du se, hvordan disse fordybninger ser ud, når de ses tæt på.

 

Fordybningen vil påvirke, hvordan skøjten føles, og hvordan den reagere på isen. Dybere hulninger vil lægge mere pres på klingens kanter og grave mere ind i isen. Fladere hulninger vil gøre det modsatte. De fordeler trykket mere jævnt over hele klingen, hvilket får dem til at sidde mere oven på isen.

Nøgle pointeLettere spillere bruger typisk en dybere hulning såsom 16-18 for at få nok bid på isen. Tungere og stærkere skøjteløbere går typisk med en mere flad hulning (20-30) for at forbedre glid.

En generel anbefaling til valg af huldybde er at bruge formlen: kropsvægt/3,14 (Pi).

Eksempelvis: 80 kg/3,14=25,47, rund af til 25. Så har du en hulning (25 mm) at tage udgangspunkt i.
Denne metode er blot for at simplificere processen. Vi anbefaler stadig at teste forskellige hulninger af, for at finde den som passer bedst til dig. 


Skarpe skøjter er nøglen til bedre performance

Uanset hvordan du får slebet dine skøjter, så er det vigtigt at forstå fordelene ved at have skarpe klinger. Et par korrekt slebet skøjter vil fange isen bedre, når du skubber af med benene, og gøre både dine sving og glid på overfladen af isen lettere. Husk på at når vi snakker om skarpe skøjter, så betyder det ikke nødvendigvis at de har en dyb hulning. Ens skøjter kan stadig være skarpe selvom de bliver slebet på 25 eksempelvis.


Fordelene ved skarpe skøjter inkluderer bl.a: 

- Hurtigere acceleration 
- Bedre glid 
- Lettere ved at bremse
- Bedre balance og stabilitet 
- Mere fart ud af svingene 
- Konsistente skøjtetag
- Bedre rørighed 


Hvor ofte skal mine skøjter slibes? 

Når du føler at dine skøjter ikke længere yder godt, så kan du forsigtigt køre fingeren langs kanten af ​​bladet. Hvis du mærker små hak og defekter, så er det som regel tegn på at de skal slibes. 
Hvor ofte du sliber dem er op til dig. For spillere på højere niveau, der leder efter den bedst mulige ydeevne fra deres skøjter, anbefaler vi at slibe dine skøjter efter hver tredje gang på is. Hvis du blot bruger dine skøjter en gang i mellem til f.eks. offentlig skøjteløb, så kan en gang om måneden sagtens klare jobbet. 

Hvis du er tvivl, så kan du altid komme forbi med dine skøjter, og så skal vores personale nok komme med en neutral vurdering.


Profilering af skøjter? 

Hvis du er nysgerrig på at høre mere om profilering, så kan du læse meget mere i vores artikel omkring profilering. Den finder du lige her.